$0.00 donated
0 Donors

Laboratori Social

“T’ajudes, ens ajudes”

 

  1. Què és el Laboratori Social de la Fundació Provocant la Pau?

És un espai col·laboratiu per a mobilitzar coneixements i idees, en què un repte de la humanitat és excusa i catalitzador de processos d’investigació, reflexió, experimentació, disseny i desenvolupament de projectes interdisciplinaris.

El nostre model de laboratori treballa sobre la idea d’un futur imaginable i realitzable al mateix temps. On hi ha un somni, hi ha un camí. El seu funcionament s’alimenta d’idees provinents del camp artístic, social o cultural, passant de l’àmbit reflexiu al del canvi cultural i social.

En el nostre laboratori creem espais on integrem persones i col·lectius multidisciplinaris per a reflexionar i experimentar. Són també espais de formació, ja que es promou l’intercanvi de sabers i tots podem aprendre uns dels altres. La seva raó de ser és servir com a catalitzador per a les idees i l’acció: reflexionem, debatem, creem i sembrem per a facilitar processos de canvi.

 

  1. Quins són els objectius del nostre Laboratori Social?

  • Detectar un repte social complex.
  • Investigar sobre aquest repte.
  • Reflexionar sobre possibles solucions o accions que ajudin a afrontar aquest repte a llarg, mitjà i curt termini.
  • Recuperar i potenciar aquelles pràctiques innovadores que siguin significatives per al repte.
  • Experimentar amb projectes o accions que promoguin formes innovadores de solucions.
  • Establir connexions entre persones, grups i organismes estratègics a nivell local i internacional per a desenvolupar accions conjuntes sobre el repte.

 

  1. Quina és la metodologia de treball del nostre Laboratori Social?

La metodologia de disseny participatiu. Això vol dir involucrar activament a tots els actors/destinataris possibles en el procés per tal que el resultat s’integri amb necessitats i expectatives reals.

A unes preguntes inicials li segueix l’esforç posterior de treball individual i col·lectiu, a partir de la intel·ligència individual i social, la reflexió i la creativitat, l’experiència i l’experimentació, el pensament lògic i llenguatges expressius. Tot això es tradueix en accions i projectes que donen resposta al repte seleccionat. Tant important com la meta, és el camí.

 

  1. Quines activitats realitza el nostre Laboratori Social?

  • Tallers: són dispositius basats en una metodologia participativa, on els coneixements s’adquireixen a través d’una pràctica concreta i a partir dels coneixements i experiències prèvies dels participants.
  • Xerrades: es proposen com a espais d’intercanvi i debat sobre experiències i projectes significatius vinculats a problemàtiques socials i reptes de la humanitat.
  • Campanya d’educació en valors.

 

  1. Com està conformat un equip de treball del nostre Laboratori Social?

L’equip de treball del nostre Laboratori Social està conformat per persones de perfils multidisciplinaris i recorreguts professionals diversos; la sinèrgia rau en la proactivitat, la capacitat d’absorció de la novetat, d’adaptació al canvi i de predisposició a l’experimentació.

Aquí no hi ha professor o alumne. Cadascú és mestre i deixeble, cadascú pot compartir i aprendre.

Grup Provocant equilibri

El que vivim s’ha de considerar en el seu context: a nivell global, tenim un sistema econòmic que és competitiu, productivista i devastador, que ha alterat l’equilibri dels ecosistemes i ha provocat una crisi climàtica que necessita urgentment una resposta. És una crida per a un canvi de paradigma de la relació amb la Mare Terra, de la producció, de la distribució, del consum i de les relacions entre les persones i els pobles.

En aquest context, des de la Fundació Provocant la Pau vam posar en marxa un Laboratori Social. Dins el nostre Laboratori Social, el grup de treball anomenat “Provocant equilibri” té com a objectiu reflexionar, compartir i proposar documents, accions o microprojectes a llarg, mitjà i curt termini que siguin llum per a la humanitat i alternativa al sistema actual.

El grup va realitzat un procés des de novembre de 2020 a l’agost de 2021. Per tal de donar difusió al seu treball, van sorgir iniciatives com el projecte de vídeos Provocant equilibri i un programa a Ràdio Joventut.

Projecte de vídeos Provocant equilibri

Aquest projecte crea ponts entre la situació actual i l’alternativa, que estem treballant en el nostre Laboratori Social.

 

EL PESCADOR
Col·lecció: Històries per a despertar i transformar.
Temàtica: canvi disruptiu, zona de confort, alternatives de vida, oportunitats.

 

L’ARBRE DESPERT
Col·lecció: Històries per a despertar i transformar.
Temàtica: canvi disruptiu, despertar de la consciència, transformació, sensibilitat, atenció, valentia, recerca d’alternatives comunitàries.

 

LA FLAMA
Col·lecció: Històries per a despertar i transformar.
Temàtica: espiritualitat, porta d’entrada al camí interior, llum interior, el més important de la vida, sentit de la vida, harmonia interior.

 

PROGRAMA 1 – PROVOCANT EQUILIBRI – PERSPECTIVA GENERAL
Col·lecció: Programa de ràdio 1 “Provocant equilibri” a Ràdio Joventut.
Temàtica: alternatives de vida, canvi de sistema, nou paradigma.

 

PROGRAMA 2 – PROVOCANT EQUILIBRI – ÀMBIT ESPIRITUAL
Col·lecció: Programa de ràdio 2 “Provocant equilibri” a Ràdio Joventut.
Temàtica: àmbit espiritual, alternatives de vida, canvi de sistema, nou paradigma.

 

PROGRAMA 3 – PROVOCANT EQUILIBRI – ÀMBIT ESPIRITUAL amb VICTOR BROSSAH
Col·lecció: Programa de ràdio 3 “Provocant equilibri” a Ràdio Joventut.
Temàtica: àmbit espiritual, alternatives de vida, canvi de sistema, nou paradigma.

 

Programa de ràdio Provocant equilibri

Iniciem un repte radiofònic: Provocant equilibri, un programa de preguntes i respostes, un programa per a buscadors i buscadores de l’equilibri. L’objectiu és oferir un programa de ràdio que creï debat social i ajudi a ser un pont entre la situació de partida actual i l’alternativa, que estem treballant en el nostre Laboratori Social.

Un programa de ràdio té l’avantatge de poder arribar a un públic molt variat. Ràdio Joventut ha tingut interès en oferir el programa, però una vegada fet es pot compartir amb altres ràdios. També es pot compartir el podcast en missatge personal o en xarxes socials, i es pot penjar en diferents webs. La difusió depèn d’un treball en xarxa molt valuós.

  1. PERSPECTIVA GENERAL
  2. ÀMBIT ESPIRITUAL
  3. ÀMBIT ESPIRITUAL amb VICTOR BROSSAH
  4. ÀMBIT ESPIRITUAL amb MARIA DOLORS OBIOLS
  5. EDUCACIÓ
  6. EDUCACIÓ amb MIQUEL ÀNGEL ALABART
  7. EDUCACIÓ amb HEIKE FREIRE
  8. ÀMBIT SOCIAL
  9. ÀMBIT SOCIAL amb ÀNGELS GARDELLA
  10. ÀMBIT SOCIAL amb LAURA MUIXÍ de CAL CASES
  11. EDUCACIÓ amb TEMPS DE JOC
  12. SALUT
  13. SALUT amb JOSEP PÀMIES
  14. SALUT amb la doctora NADIYA POPEL